Choroby dietozależne

Miażdżyca:to przewlekła choroba zwyrodnieniowa naczyń krwionośnych. Charakteryzuje się odkładaniem złogów lipidów, elementów morfologicznych krwi oraz węglowodanów na wewnętrznej błonie ścian tętnic. Nie leczona może prowadzić do udaru, dusznicy, niedosłuchu, amputacji nóg. Obecnie co drugi mężczyzna i kobieta w krajach uprzemysłowionych umiera na skutek następstw miażdżycowych zwężenia tętnic. Leczenie dietetyczne polega na ograniczeniu podaży tłuszczów nasyconych oraz cukrów prostych. Ostatnie doniesienia mówią również o korzystnym wpływie spożycia witaminy C (czynnik oksydacyjno-redukujący), brak odpowiedniej ilości we krwi tej witaminy przyspiesza odkładanie się niektórych związków tłuszczowych w błonie wewnętrznej tętnic. Istotny jest również wzrost podaży w diecie błonnika, który zmniejsza stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

wróć