Choroby dietozależne

Anemia (Niedokrwistość): Występuje przy stwierdzeniu zbyt niskich, w stosunku do normy, wartości hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Wyróżniamy niedokrwistość wynikającą z niedoboru: żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12 lub miedzi. Leczenie polega na stosowaniu doustnych preparatów żelaza oraz odpowiedniej diety bogatej w produkty będące jego źródłem, m. in. brokuły, szpinak, wątróbka, wołowina. Jeśli niedokrwistość wynika ze zbyt niskiej ilości witaminy B12 należy jadłospis wzbogacić w chude mięso, ryby, sery, jaja. Z kolei przy zbyt niskim stężeniu kwasu foliowego w organizmie należy spożywać w większych ilościach m.in. sałatę, szpinak, brokuły, szparagi, brukselkę, pomidory oraz buraki. Niedobór miedzi należy zniwelować przez spożywanie takich produktów jak: drożdże piekarskie, sezam, nasiona słonecznika, kakao, czekoladę.

wróć